Thuis in theater

Wie is ekt

Sabien Martens
Eigenaar | Theaterdocent | Scriptwriter

In 2011 ben ik Ekt (toen nog Ekt Eigenwijs Kindertheater) begonnen omdat ik graag toneel wilde maken met kinderen. Ongedwongen. Niet om de beste te zijn, maar omdat het gewoon hartstikke leuk is om te doen. Omdat je samen met andere kinderen aan de slag kunt en iets moois neer kunt zetten.

Zelf speel ik al vanaf mijn 9e toneel. En eigenlijk daarvoor al, thuis, speelde ik hele rollenspellen met vriendinnen. Ook schreef ik al ooit een klein boekje over kinderen die in een put terecht komen en daar in een fantasiewereld belanden. Een thema dat nu nog steeds af en toe terugkeert in mijn toneelteksten. Wat is werkelijkheid en wat niet?

Na de middelbare school heb ik eerst Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd, waarvan theater een belangrijk onderdeel was. Daarna ben ik naar Antwerpen gegaan om mij verder in o.a. de dramaturgie en het scenarioschrijven te verdiepen. Na Antwerpen heb ik nog verschillende regiecursussen gevolgd, herhaal ik jaarlijks mijn BHV en kinder-EHBO en heb ik de opleiding tot Pedagogisch Werker 3 afgerond voor het werk dat ik heb gedaan op de buitenschoolse opvang. Ik heb voor Ekt naast het geven van toneellessen en -workshops mooie dingen mogen doen zoals een script schrijven voor de herdenkingsdienst op 5 mei 2018 in Wageningen en het ontwikkelen van een theaterworkshop voor het Noord-Brabants museum. Sinds 2021 ben ik met die nevenwerkzaamheden gestopt en werk ik naast Ekt als communicatiemedewerker bij een woningcorporatie.

Het belangrijkste in mijn werk vind ik dat je jezelf kan en mag zijn. Ik plaats mensen niet in een bepaald hokje en ga uit van ieders eigen creativiteit. Zo schrijf ik de voorstellingen vanuit de interesses en ideeën van de groep en ik laat iedereen meedenken over problemen waar ik tegen aanloop tijdens het schrijven. Ik neem de ander serieus en geloof er oprecht in dat iedereen uniek is.

Iemand anders, en tóch lekker jezelf kunnen zijn

Marc van Creij
Artistiek leider muziektheater Spetter | Regisseur | Scriptwriter

Van jongs af aan ben ik al bezig met muziek en theater. In 2008 start ik mijn vooropleiding aan de MusicALL Factory – Jongeren in Tilburg. Waarna ik mijn studie vervolg aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de richting Musicaltheater. Na een jaar stap ik over naar Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg in de richting Muziektheater.

Ik verzorg privé zang- en theaterlessen in mijn muziekstudio aan huis. En ik ben als theater- en muziekdocent verbonden aan Babel Den Bosch (projecten: Klas & Kunst, KlupUp, Muziek op Schoot) en Kunsten Centrum Waalwijk (projecten: Maxi Kunst Club). Verder ben ik dirigent en vocal-coach van Popkoor No-Nonsense te Schijndel. En ik werk daarnaast voor uiteenlopende en bijzondere projecten door heel Nederland.

Als musical docent geef ik iedere week de repetities vorm en werken we toe samen naar een prachtige muziektheater voorstelling. Daarnaast ben ik als Artistiek leider van Muziektheater Spetter verantwoordelijk voor het uitzetten van het creatieve pad.

Ik kijk er steeds opnieuw naar uit om aan de slag te gaan met leerlingen. Ze worden telkens aangesproken als theatermaker. Elke repetitie zijn we met elkaar aan het creëren. Hieraan draagt iedere leerling zijn/haar steentje bij. Mijn rol in dit proces is, om coachend vanaf de zijlijn, dit in goede banen te leiden. Waarbij iedereen zoveel mogelijk wordt uitgedaagd en creatief betrokken is en zich op die manier ontwikkeld.

Natuurlijk staat er slechts één ding bovenaan: dat is plezier maken. Dan kunnen we spetteren tot we erbij neervallen!

Als we plezier maken is ‘the sky the limit’

Foto: Janneke Swanenberg

Saskia de Haas
Theaterdocent | Scriptwriter

Ik ben Saskia, 33 jaar, woonachtig in Den Bosch. Als kind wilde ik actrice worden en dus ging ik als zevenjarige op toneelles. Mijn eerste rol was matroos 2. Ik kreeg één zin en was er dolgelukkig mee. Het is al zesentwintig jaar geleden dat ik mijn eerste rol vertolkte. Ik ben geen actrice geworden, maar toneelschrijver, maker, performer en docent.

In 2016 ben ik afgestudeerd als toneelschrijver van de opleiding Writing for Performance op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien ben ik als schrijver, medemaker, regieassistent en performer werkzaam bij theatergezelschap Hoge Fronten / Lieke Benders in Maastricht.

Ik geef les op de vooropleiding toneelscholen (voorheen het LOT) op Kumulus in Maastricht en geef soms losse workshops op scholen. Daarnaast volg ik de deeltijd verkorte opleiding theaterdocent op de Academie voor Theater & Dans op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, voor professionals uit het vak. Ik wil daar mijn kunstenaarschap en docentschap met elkaar verbinden en mijn pedagogische en artistieke vaardigheden verdiepen.

Op vooropleidingen en toneelscholen heb ik veel inspirerende en enthousiaste docenten gehad die mij hun kennis en liefde voor het vak hebben overgebracht. Dit wil ik voortzetten! Theater is voor mij een plek om vanuit andere perspectieven naar de wereld te kijken. Een vrijplaats om te spelen, te onderzoeken, te experimenteren en nooit te falen.

In mijn lessen wil ik alle facetten van het theatermaken erbij betrekken: spel vanuit tekst, zelfgeschreven teksten, improvisaties, kostuums, decor, beweging. Om aan het einde van het seizoen een voorstelling neer te zetten die samen gemaakt is. Want iedereen heeft een verhaal te vertellen!

In theater komt jouw verhaal tot leven!

Amber Verdonk
Theatermaker | Actrice
Mijn naam is Amber Verdonk. Ik ben afgestudeerd actrice/theatermaker. Naast zelf acteren, theater maken en zingen, heb ik ook een passie voor lesgeven. Vanaf mijn achtste jaar volg ik zelf al theaterles. Na de middelbare ben ik mijn droom gaan volgen; een opleiding tot actrice! Op het toneel staan doe ik met heel veel plezier. Ik zou graag mijn passie en dat plezier met mijn leerlingen willen delen.
Ik vind het belangrijk dat je doet waar je gelukkig van wordt. Iets wat ik leerlingen graag willen mee geven.
Want als je het kan dromen kan je het doen!