Thuis in theater.

Wie is ekt

Wilma van de Ven
Theaterdocent

Laat ik mij even voorstellen. Mijn naam is Wilma van de Ven. Ik verzorg regelmatig toneellessen bij Ekt!

Ik ben een vaktherapeut met specialistische kennis op het gebied van dramatherapie. Ik maakt gebruik van verschillende drama werkvormen (improvisatietheater, rollenspel, voorstelling maken, spelen, lievelingsrollen) in mijn werk. Ik ben ook nog lid van theatersportvereniging Zoetelieve in Den Bosch.

Ik werk in mijn lessen dan ook voornamelijk vanuit improvisatie. Improvisatietheater is gebaseerd op 2 vormen van improvisatie. Theatersport kent u waarschijnlijk van het programma “De lama’s” wat vroeger uitgezonden werd door BNN. Impro kent u misschien van het programma “De vloer op” op NPO3. In beide vormen gaat het om toneelspel op basis van improvisatie. Er hoeft dus geen tekst uit het hoofd geleerd worden en er is geen voorkennis nodig. Bij theatersport is er een leidraad in de vorm van spelletjes en bij impro wordt de leidraad gegeven door de regisseur.

Bij Ekt! gaan we uiteindelijk wel een tekst uit het hoofd leren zodat we een mooie voorstelling kunnen neerzetten. Improviseren is echter nog steeds een belangrijk onderdeel. Dit zul je op het toneel namelijk misschien ook af en toe moeten doen wanneer iemand bijvoorbeeld zijn of haar tekst is vergeten!

Volg je impulsen, niets is gek en alles kan (nou ja, bijna alles ;-))!

 

Eva Custers
Theaterdocent

Ik ben Eva Custers, theatermaker en -docent. Ik ben derdejaars student ‘Docerend Theatermaker’ aan de Academie voor Theater in Tilburg. Hiervoor heb ik twee jaar gestudeerd aan de vooropleiding van de Toneelacademie in Maastricht.

Naast het lesgeven ben ik ook artistiek leider van mijn eigen theaterstichting Mooder Maas, waarmee ik locatietheater maak op basis van historische verhalen. Ik ben een bevlogen en muzikale maker. Ik ben gek op spannende spelsituaties en kleurrijke typetjes.
Daarnaast speel ik zelf ook nog heel graag. Afgelopen theaterseizoen speelde ik in meerdere voorstellingen van ‘De Angstfabriek’ in Eindhoven.
In het lesgeven werk ik vooral vanuit de leerling. Samen met de leerlingen zoek ik graag de ‘bek van het monster’ op:
Daar waar theater echt wordt en spelen geloofwaardig.

 

Lotte Vugts
Musicaldocent

Mijn naam is Lotte Vugts, toen ik als 9 jarige in aanraking kwam met het genre musical/muziektheater was ik direct verkocht. De verhalen, de muziek de kostuums ik vond het prachtig. Het zaadje was gepland. 10 jaar later besloot ik dat bloed kruipt waar het niet gaan kan en brak ik mijn opleiding dierverzorging af om mijn dromen achter na te jagen.

In 2011 starten ik met de opleiding muziektheater aan het conservatorium waar ik vier jaar later met een solo programma en een stage in ‘the sound of music’ afstudeerde.

Sinds mijn afstuderen geef ik met heel veel plezier kinderen en jongeren les in de verschillende disciplines en maak, schrijf en speel ik de kindervoorstelling ‘de avonturen van Lizelore’ waar ik gevoed door mijn docentschap op luchtige manier kinderen en opvoeders handvatten wil bieden samen te praten over de belangrijke dingen in het leven.

In mijn lessen ligt naast het ontwikkelen van het ‘ambacht’ de nadruk op plezier, durf, zelfontplooiing en creativiteit. We gaan opzoek naar de kracht van onze eigen stem en leren hoe we de verhalen die de teksten en liedjes vertellen het duidelijkst kunnen overbrengen. (Foto: Isabeau Bosscher)

Doe maar precies zoals jij bent want je bent prachtig!

 

Sabien Martens

Eigenaar | Theaterdocent | Script Writer

In 2011 ben ik Ekt (toen nog Ekt Eigenwijs Kindertheater) begonnen omdat ik graag toneel wilde maken met kinderen. Ongedwongen. Niet om de beste te zijn, maar omdat het gewoon hartstikke leuk is om te doen. Omdat je samen met andere kinderen aan de slag kunt en iets moois neer kunt zetten.

Zelf speel ik al vanaf mijn 9e toneel. En eigenlijk daarvoor al, thuis, speelde ik hele rollenspellen met vriendinnen. Ook schreef ik al ooit een klein boekje over kinderen die in een put terecht komen en daar in een fantasiewereld belanden. Een thema dat nu nog steeds af en toe terugkeert in mijn toneelteksten. Wat is werkelijkheid en wat niet?

Na de middelbare school heb ik eerst Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd, waarvan theater een belangrijk onderdeel was. Daarna ben ik naar Antwerpen gegaan om mij verder in o.a. de dramaturgie en het scenarioschrijven te verdiepen. Na Antwerpen heb ik nog verschillende regiecursussen gevolgd, herhaal ik jaarlijks mijn BHV en kinder-EHBO en heb ik de opleiding tot Pedagogisch Werker 3 afgerond voor het werk dat ik heb gedaan op de buitenschoolse opvang. Ik heb voor Ekt naast het geven van toneellessen en -workshops mooie dingen mogen doen zoals een script schrijven voor de herdenkingsdienst op 5 mei 2018 in Wageningen en het ontwikkelen van een theaterworkshop voor het Noord-Brabants museum. Sinds 2021 ben ik met die nevenwerkzaamheden gestopt en werk ik naast Ekt als communicatiemedewerker bij een woningcorporatie.

Het belangrijkste in mijn werk vind ik dat je jezelf kan en mag zijn. Ik plaats mensen niet in een bepaald hokje en ga uit van ieders eigen creativiteit. Zo schrijf ik de voorstellingen vanuit de interesses en ideeën van de groep en ik laat iedereen meedenken over problemen waar ik tegen aanloop tijdens het schrijven. Ik neem de ander serieus en geloof er oprecht in dat iedereen uniek is.

Iemand anders, en tóch lekker jezelf kunnen zijn