Thuis in theater

Over Ekt

Ekt073 is ontstaan uit Ekt! Eigenwijs Kindertheater. Deze eenmanszaak is in 2011 opgericht door Sabien Martens met als doel kinderen uit Den Bosch en omgeving in aanraking te brengen met theater. Theater dat niet gericht is op prestatie, we moeten al zoveel, maar enkel en alleen op plezier. Het is belangrijk dat iedereen bij Ekt zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. Vandaar het motto:

Waar je iemand anders en toch lekker jezelf kunt zijn

In 2018 verandert de naam in Ekt of Ekt073. Een beter passende naam met 7 groepen in de leeftijd 7 t/m 71. Bovendien werkt Sabien inmiddels ook in het Noord Brabants museum aan het ontwikkelen van een theatrale rondleiding. En worden er steeds meer workshops door bedrijven en verenigingen geboekt. En teksten van Sabien Martens gekocht door externe organisaties.

In de coronatijd komen alle werkzaamheden behalve de toneellessen stil te liggen. Daardoor start Sabien aan een nieuwe uitdaging in het communicatievak. Ze besluit samen te gaan met Muziektheater Spetter. Onder de nieuwe naam Theater Tint neemt deze stichting haar cursisten over. Sabien gaat uiteindelijk alleen nog door met 1 theatergroep. Waarmee ze zich echt meer op het samen produceren gaat richten.

Over Sabien Martens

Eigenaar | Theaterdocent | Scriptwriter

In 2011 ben ik Ekt (toen nog Ekt Eigenwijs Kindertheater) begonnen omdat ik graag toneel wilde maken met kinderen. Ongedwongen. Niet om de beste te zijn, maar omdat het gewoon hartstikke leuk is om te doen. Omdat je samen met andere kinderen aan de slag kunt en iets moois neer kunt zetten.

Zelf speel ik al vanaf mijn 9e toneel. En eigenlijk daarvoor al, thuis, speelde ik hele rollenspellen met vriendinnen. Ook schreef ik al ooit een klein boekje over kinderen die in een put terecht komen en daar in een fantasiewereld belanden. Een thema dat nu nog steeds af en toe terugkeert in mijn toneelteksten. Wat is werkelijkheid en wat niet?

Na de middelbare school heb ik eerst Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd, waarvan theater een belangrijk onderdeel was. Daarna ben ik naar Antwerpen gegaan om mij verder in o.a. de dramaturgie en het scenarioschrijven te verdiepen. Na Antwerpen heb ik nog verschillende regiecursussen gevolgd, herhaal ik jaarlijks mijn BHV en kinder-EHBO en heb ik de opleiding tot Pedagogisch Werker 3 afgerond voor het werk dat ik heb gedaan op de buitenschoolse opvang. Ik heb voor Ekt naast het geven van toneellessen en -workshops mooie dingen mogen doen zoals een script schrijven voor de herdenkingsdienst op 5 mei 2018 in Wageningen en het ontwikkelen van een theaterworkshop voor het Noord-Brabants museum. Sinds 2021 ben ik met die nevenwerkzaamheden gestopt en werk ik naast Ekt als communicatiemedewerker bij woningcorporatie Poort6.

Het belangrijkste in mijn werk vind ik dat je jezelf kan en mag zijn. Ik plaats mensen niet in een bepaald hokje en ga uit van ieders eigen creativiteit. Zo schrijf ik de voorstellingen vanuit de interesses en ideeën van de groep en ik laat iedereen meedenken over problemen waar ik tegen aanloop tijdens het schrijven. Ik neem de ander serieus en geloof er oprecht in dat iedereen uniek is.