Thuis in theater

Scripts

Sabien Martens heeft verschillende toneelteksten geschreven die u kunt kopen voor een eigen productie. Ook kan zij een script op maat voor u schrijven. Neem contact op voor meer informatie.

KINDERTONEEL (7+)

Van Hier naar Daar Een voorstelling over iemand die na het eten van een appel in een wonderlijke wereld terecht komt met o.a. een pratende hamster, een lollipop meisje en twee ruziënde zussen. Zal ze nog thuis komen? 

HIERVAN IS OOK EEN KORTE, REALISTISCHE, VARIANT. OVER EEN SCHIP DAT OP HET EILAND VAN HIER NAAR DAAR STRANDT.

Duur: +/- 60 min.

Portretten Een komische thriller over een stel kinderen dat voor een kinderfeestje in een wel heel eng huis belanden… Met een camera die mensen in een portret kan doen belanden en met een heel enge professor. Of is de butler misschien enger… 

Duur: +/- 50 min.

Supermegadupertastisch Sprookje Het is wel een heel bijzonder sprookje waar Saar in belandt. Een sprookje waarin de Gelaarsde Kat Superkat wil zijn, waarin de kikker Captain Frog is en Het Lelijke Eendje BatEend is… Met Saar, Mega Saar, vormen zij de Fantastische Vier en willen ze verdwenen sprookjesfiguren terugvinden. Gaat het ze lukken?

Duur: +/- 60 min.

Plastic Fantastic Wat als je opeens zo groot bent als je speelgoed? Wat dan? Dan ontmoet je een stuiterbal die al jaren in het stof onder je bed ligt… maar dan ontmoet je ook je barbiepop die de koningin blijkt te zijn en haar man, Ken, wil inwisselen voor een hipper figuur… Als dat maar goed komt!

Duur: +/- 50 min.

Sjaak en de Miljonairsdochter Als Gina, de dochter van een miljonair, wegloopt van huis ontmoet ze Sjaak, die op straat leeft. Sjaak ontmoet op zijn beurt weer Anna-Bel, iemand die zegt een geest te zijn en uit de telefoon te zijn gekomen die hij op straat vond… Zou Sjaak al zijn wensen kunnen vervullen of gooit Jesmin, een dief, roet in het eten?

Duur: +/- 50 min.

Wat als Vragen jullie je dat ook wel eens af? Wat als… In deze voorstelling wordt deze vraag ook gesteld maar dan bij een sprookje. Wat als Roodkapje niet links, maar rechtsaf van het pad af was gegaan. Wie zou ze dan zijn tegengekomen?

Duur: +/- 15 minuten. Dit is uit te breiden door nog andere varianten toe te voegen, uit te breiden tot maximaal 60 minuten (4 stukjes).

7onde Over drie kinderen die in een game terecht komen. Hierin gaat het om het verslaan van je zondes. Zo staan ze oog in oog met de Almachtige Kleuter en de Hebberige Maria. Komen ze hier ooit nog uit want als ze drie levens verliezen zijn ze… game-over… 

Duur: +/- 90 minuten.
Aantal spelers: 12

TIENERTONEEL (10+)

Gepest! Saar wordt gepest op school en het erge is dat ze op school niets door hebben en ze uiteindelijk juist zelf beschuldigd wordt van pesten. Ondertussen is er nog die ene leuke jongen in de klas… zou hij haar wel geloven? Deze voorstelling is te spelen als een vervolg op Supermegadupertastisch Sprookje, bijvoorbeeld groep 7 speelt dan de jongere versie van Saar en groep 8 de oudere versie. Ze kunnen uiteraard ook afzonderlijk van elkaar gespeeld worden.

Duur: +/- 80 min.

Te Gek Het is een gezellige boel in deze inrichting. Vooral zuster Pip is heel lief voor de patiënten. Tot de directrice, mevrouw Krent komt met de mededeling dat de inrichting zal sluiten en alle patiënten naar een gesloten inrichting moeten onder de bezielende leiding van zuster Pruim. Dat pikken de patiënten natuurlijk niet en ze komen met een sluw plan… 

Duur: +/- 60 min.

Anders Deze mooie, enigszins abstracte, voorstelling gaat over anders zijn, je anders voelen. We ontmoeten verschillende mensen die zich anders voelen, o.a. een lesbienne, een onzeker iemand, een kunstenaar, een transgender. Aan het einde van de voorstelling beseffen ze dat iedereen uniek is, maar toch gelijk. Een voorstelling die zal vermaken, maar zeker ook zal raken. 

Duur: +/- 80 min.

Zeep Dit is eigenlijk een Soap in een Soap. We kijken naar de set van een soapserie waarin de regisseur strak de touwtjes in handen heeft. Mensen worden eruit én erin geschreven waar natuurlijk niet iedereen heel blij mee is. Als er dan ook nog eens een hele dure ketting verdwijnt wordt het spannend. Rechercheurs Van Dobbel en Van Steen worden ingehuurd, zij kunnen de zaak echter niet oplossen zonder hulp van het publiek…

Duur: +/- 90 min.

Hebzucht In deze maatschappij willen mensen steeds meer. Deze korte voorstelling gaat over hebzucht. “Ik wil het, ik wil het, ik wil het” is een zin die regelmatig terugkeert. De voorstelling kan in een loop gespeeld worden. 

Duur: +/- 10 min.

IJdelheid Wat is ijdelheid? Is het dat je steeds in de spiegel kijkt of je haar nog goed zit? Of gaat het verder dan dat? We ontmoeten iemand die alleen maar sla eet, iemand die constant selfies maakt en iemand die alleen maar met make-up bezig is… Ook deze voorstelling is maar kort en kan in een loop gespeeld worden. 

Duur: +/- 10 min.

Wat als Vragen jullie je dat ook wel eens af? Wat als… In deze voorstelling wordt deze vraag ook gesteld maar dan bij een sprookje. Wat als Roodkapje niet links, maar rechtsaf van het pad af was gegaan. Wie zou ze dan zijn tegengekomen?

Duur: +/- 15 minuten. Dit is uit te breiden door nog andere varianten toe te voegen, uit te breiden tot maximaal 60 minuten (4 stukjes).

Ariel Anders Het sprookje van de Kleine Zeemeermin. Maar dan geen sprookje. Amelie die van haar vader moet zwemmen, maar die liever toneelspeelt. Want daar speelt ook degene waar ze smoorverliefd op is. Een meisje. Haar vader moest eens weten. Gelukkig heeft ze haar dagboek waar ze al haar geheimen in kwijt kan…

Duur: +/- 60 minuten
Aantal spelers: 12

Opgesloten In deze moeilijke tijd van corona. Waarin iedereen zich opgesloten voelt. Wordt een meisje van 15 echt opgesloten. Ontvoerd. Vanwege bitcoins die haar moeder ooit kocht. Hoe is het om écht opgesloten te zitten? Wat doet dit met je? En hoe kom je hieruit? 

Duur: +/- 80 minuten.
Aantal spelers: 12

VOLWASSENTONEEL (16+)

Midzomernachtsdroom bij de plastisch chirurg Het verhaal van Shakespeare maar dan bij de plastische chirurg. Met een modern sausje dus. Romantische gevoelens van een patiënt voor haar dokter, een affaire van Sander van personeelszaken met de verpleegster en een stel patiënten dat een stukje voorbereid voor de bruiloft van eigenaar Theo met zijn Pauline… Oh ja… en dan is er nog de morfinespuit die stagiaire Puk samen met interieurverzorger Ron inzet voor een lolletje en die voor veel verwarring zorgt! 

Duur: +/- 90 minuten
Aantal spelers: Max. 19

Vrij Gezellig We zijn deelgenoot van drie mogelijke scenario’s van het vrijgezellenfeestje van Els. Wat als schoonmama die het altijd beter weet het feestje organiseert? Of wat dacht je van de buurvrouw, die altijd grootse verhalen heeft? Nee… dan haar zus, de eeuwige vrijgezel…?

Duur: +/- 45 minuten
Aantal spelers: 5 (op verzoek uit te breiden naar gelang het aantal rollen tot maximaal 8 spelers, duur wordt dan ook langer)

 

Zussen Vier zussen en een schoonzus verhuizen moeder naar een verzorgingshuis. Moeder kan niet meer echt praten. Als langzaam alle dozen opgeruimd worden en spullen een plekje krijgen komen herinneringen boven. Wordt oud zeer besproken. En komen ze zussen uiteindelijk dichter tot elkaar. 

Duur: +/- 90 minuten
Aantal spelers: 6